PZU демонструє високу ефективність у першому півріччі 2014 року

Чистий фінансовий результат Групи PZU за І півріччя 2014 року склав 1 720 млн. злотих, що на 2,7% більше, ніж за аналогічний період попереднього року. Обсяг підписаної валової премії за цей період знизився на 0,7% і склав трохи більше 8,4 млрд. злотих. Хороші результати у першому півріччі супроводжувалися запровадженням стратегічних проектів PZU 2.0.

- У першому півріччі 2014 р. Група PZU отримала високі прибутки і досягла високої рентабельності власного капіталу. Варто відзначити досягнення набагато кращих результатів, ніж очікувалося, у інвестиційному бізнесі. Це підтверджує слушність розвитку цього напрямку і зростаючу важливість інвестиційної компетенції PZU. Група послідовно реалізовує прийняту стратегію: у першому півріччі ми придбали товариства, які належали концерну RSA, також ми розвиваємо медичний бізнес через придбання на ринку провайдерів медичних послуг. Ми реалізовуємо проекти, спрямовані на задоволення потреб клієнтів, такі як пряме врегулювання збитків. Працюємо також над впровадженням нових елементів до платформи Еверест, яка з технологічної точки зору перенесе нашу компанію у XXI століття. Ми інтенсивно працюємо над стратегічними напрямками розвитку PZU на найближчі роки. Результати цієї роботи ми представимо восени цього року – сказав Анджей Клесик, голова Правління PZU SA.

На діяльність Групи PZU у першому півріччі 2014 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року вплинуло:

• зниження обсягу підписаних валових премій внаслідок зниження показників продажу страхування життя з однократною сплатою премії і транспортного страхування, що частково компенсувалося розвитком групового і пролонгованого страхування, а також страхування від нещасних випадків;
  • збільшення чистого прибутку від інвестиційної діяльності в основному в результаті вищої оцінки казначейських боргових цінних паперів і фінансових інструментів;
  • зниження обсягу страхових відшкодувань і виплат, включно зі зміною стану технічних страхових резервів;
  • вищі адміністративні витрати з огляду на збільшення поточних витрат внаслідок реалізації проектів з розвитку, пов’язаних з втіленням ідеї «Клієнт у центрі уваги».

Крім того, значний вплив на зіставлення результатів мали події разового характеру, які сталися у 2013 році: разовий дохід за рахунок консолідації інвестиційних фондів і одноразовий валовий прибуток за рахунок укладення угоди з перестраховиком у сфері страхування «Зелена карта».

Премії

Обсяг підписаної валової премії за перші 6 місяців 2014 року склав 8 437,9 млн. злотих проти 8 495,3 млн. злотих за аналогічний період попереднього року (-0,7%). Зниження стосувалося передусім внесків за індивідуальне страхування з однократною сплатою премії (-17,1%), зокрема, в результаті нижчих показників продажу короткострокового страхування життя і дожиття, а також внесків за страхування автоцивільної відповідальності (-6,4%), як наслідок меншого обсягу продажу страхування автопарків і старіння портфеля. У той же час зафіксовано ріст продажу страхування життя зі сплатою внесків на регулярній основі і продуктів страхування від нещасних випадків.

Інвестиційні діяльність

У першій половині 2014 року чистий результат від інвестицій Групи PZU склав 1 357,8 млн. злотих, що на 40,1% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Такий ріст був викликаний в основному зниженням рентабельності польських казначейських облігацій, що призвело до того, що Група отримала від відсоткових фінансових активів доходи у розмірі 1 244 млн. злотих, тобто на 291 млн. злотих більше, ніж у І півріччі попереднього року. Другим фактором, який вплинув на кращий чистий результат від інвестицій, була краща, ніж у 2013 році кон’юнктура на фінансових ринках – у І половині 2014 року індекс WIG зріс на 1,3%, тоді як за аналогічний період попереднього року знизився на 5,7% – в результаті у I половині 2014 року доходи Групи за фінансовими інструментами склали 191,5 млн. злотих, що на 168 млн. злотих більше, ніж за аналогічний період попереднього року.

Відшкодування і виплати

У І півріччі 2014 року чистий обсяг відшкодувань і виплат разом з приростом стану резервів Групи PZU склав 5 418,1 млн. злотих, що на 0,8% менше у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Чинниками, які вплинули на чистий обсяг відшкодувань і виплат у період, що аналізується, були, серед іншого: низький рівень збитків масового характеру і окремих збитків зі значними виплатами у майновому страхуванні, а також нижчий темп конверсії багаторічних договорів на річні відновлювальні договори у груповому страхуванні.

Рентабельність страхування

У I кварталі 2014 року зафіксовано високу рентабельність основних ліній бізнесу. У майновому і особистому страхуванні змішаний коефіцієнт, що становить частку нетто-відшкодувань і аквізиційних і адміністративних витрат у заробленій премії, склав 86,1%. Такого результату досягнуто завдяки правильному встановленню цін на захист у поєднанні з низьким рівнем масових збитків. У свою чергу в ключових видах страхування життя – групових і пролонгованих – досягнуто ще вищої, ніж у попередні роки, рентабельності на рівні 24,4% при збільшенні обсягів страхової премії, що підтверджує відповідність пропозиції потребам наших клієнтів і високу ефективність операційної діяльності.

Адміністративні витрати

Вищі на 9,5% адміністративні витрати у порівнянні з І півріччям 2013 року з огляду на збільшення поточних витрат внаслідок реалізації проектів з розвитку, пов’язаних з втіленням ідеї «Клієнт у центрі уваги». На даний момент здійснюються додаткові витрати на персонал і навчання у сфері обслуговування клієнтів з одночасним утриманням двох систем. Це дозволить змінити філософію управління стосунками з клієнтами, отримати конкурентну перевагу у сфері управління продуктами і скоротити час на впровадження продуктів (time-to-market). Крім цього, у пенсійному страхуванні зафіксовано збільшення витрат, пов’язане зі змінами у законодавстві щодо вимог до розміру Гарантійного фонду.

Прибуток і власний капітал

Чистий прибуток у порівнянні з І півріччям 2013 року виріс на 2,7% до 1 720 млн. злотих (+45 млн. злотих).
Консолідований власний капітал, згідно з МСФЗ, станом на 30 червня 2014 року складав 11 917,3 млн. злотих, що на 10,3% менше, ніж рік тому. Зміна була викликана передусім виплатою проміжних дивідендів з надлишкового капіталу у другому півріччі 2013 року у розмірі 1 727,0 млн. злотих. Коефіцієнт рентабельності власного капіталу (ROE) за період з 1 січня 2014 року до 30 червня 2014 року склав 27,5%, що на 3,2 п. більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

З фінансовими показниками українських компанії PZU можна ознайомитися за посиланням.

Введено в дію нові тарифи за договорами міжнародного страхування «Зелена картка»

МТСБУ встановила нові розміри єдиних страхових платежів за договорами міжнародного страхування «Зелена картка».

Привітання з міжнародним жіночим днем

СК «ПЗУ Україна» щиро вітає зі святом весни, ніжності та краси!

СК «ПЗУ Україна» ввійшла в ТОП 5 кращих страхових компаній України

СК «ПЗУ Україна» ввійшла в ТОП 5 кращих компаній за версією рейтингу «ТОП-100: Рейтинги найкращих».